Städa badrum: Så städar du ditt badrum!
Att städa sitt badrum är både nyttigt och nödvändigt då det är skönt och trevligt med ett rent och fint badrum samtidigt som det är bra för hälsan och hygienen att hålla rent i det rum som man själv rengör sig i och även utför sina andra behov.
Badrum ser lite olika ut beroende på huset men i regel så består en badrumsstädning av rengöring för handfat, toalett, dusch/badkar och golv. Förutom detta så bör även skåp/speglar rengöras och soppåse tömmas. Nedan kan du läsa mer om badrumsstädning och vad som är viktigt vid alla moment av badrumsstädning och hur du utför det.
STÄDA BADRUM - RENGÖRA HANDFAT
När du ska rengöra handfat så bör du först plocka undan alla hygienartiklar såsom tvål och tandborste från handfatet så att ytan är fri för rengöring. Handfatet är förhållandevis enkelt att rengöra och det går bra att använda en våt trasa med lite såpa för att få bort det mesta av smutsen, du kan även använda lite starkare medel som är skapade för badrumsrengöring om det är vad du har hemma och brukar använda, tänk dock på att dessa medel oftast inte är lika skonsamma för miljön och läs noga på förpackningen om det är lämpligt att använda i hushåll med små barn.
När du har torkat rent handfatet så bör du vara extra noggrann kring kranen då det lätt blir fläckar om du inte rengör den på rätt sätt, för att undvika detta bör du först rengöra den noggrant genom att torka av den grundligt sedan avsluta rengöringen med att torka av den med torr trasa så det blir blänkande rent. Låter du den fuktiga kranen torka av sig självt så blir det lätt fläckar när det torkar upp.
Kom även ihåg att se över under handfatet, det kan vara bra att rengöra ytan handfatet står på eller skåpsluckorna nedanför handfatet då det oftast rinner ned lite vatten när man använder handfatet.
STÄDA BADRUM - RENGÖRA DUSCH
Rengöring av duschen innebär att du ska rengöra avlopp, duschhuvud och duschväggar. Har du en dusch med duschkabin kan det vara bra att rengöra detta med rengöringsmedel som har surt PH värde så att du får bort kalk från glasdörrar och även duschhuvudet.
Alla avlopp ser olika ut men i regel så lyfter du upp avloppsgallret och sedan gräver enkelt ur smuts som hår och hudvård/smink rester med handen, ta gärna en städhandske eller plastpåse för detta då det finns en hel del bakterier i ett duschavlopp.
STÄDA BADRUM - RENGÖRA BADKAR
Rengöring av badkar utför du likt du rengör ditt handfat, det kan liknas som ett väldigt stort handfat. Kom ihåg att precis som med handfatet torka av kranen med en torr trasa efter rengöring och använda ett rengöringsmedel med surt PH värde för att ta bort eventuell kalk precis som du gör när du rengör duschen.
STÄDA BADRUM - RENGÖRA TOALETT
Det är bra att rengöra toaletten sist av allt så att inga bakterier sprids från badrummets smutsigaste delar till handfatet eller dusch/badkaret. Du kan rengöra toaletten med rengöringsmedel och toaborste, kom även ihåg att torka rent på toalettens yta både på och under toasitsen och även på och bakom toalettstolen. Rengör även spolknapparna eller spolknappen extra då det är ofta extra smutsigt med bakterier.
Är toaletten extra smutsig inuti kan det vara bra att hälla i ett rengöringsmedel och låta det verka lite innan du påbörjar rengöringen av din toalett.
STÄDA BADRUM - RENGÖRA BADRUMSGOLV
Det sista du gör när du ska städa badrum är att städa golvet, detta gör du bäst med en grundlig golvskurning med vanligt såpvatten, eftersom det är badrumsgolv är det ofta även tätt och kaklat så du kan enkelt spola av golvet efter rengöring med duschslangen.
Nu är du klar med din badrumsstädning! Låt golvet torka upp innan toaletten används igen för att undvika fläckar på golvet direkt efter städning.
ÖVRIG BADRUMSSTÄDNING
Det är inte ovanligt att du finner missfärgningar i ditt badrum som är antingen gula (kalkfläckar), mörka/blå/lila (alger/mikroorganismer), röda eller bruna (järnavlagringar eller rostfläckar). Har du dålig tätning och för fuktig luft i ditt badrum är det även möjligt att du hittar svarta mögel fläckar (svartmögel). För att behandla dessa fläckar kan du oftast skrubba bort dem med allrengöring såsom såpa och en svamp.
Ska du däremot behandla svartmögel bör du använda någonting syrligt som ätsar bort möglet, du kan använda citronsyra och bikarbonat och låta det ligga på svartmöglet ett tag sedan kan du torka av det och gnugga lite extra med en tvättsvamp. Har du större problem med svartmögel rekommenderar vi att du tar hjälp av ett proffs!