Rengöra Kaminglas

Vi alla har troligtvis någon gång behövt göra rent våra golv. Faktum är att rengöring av golv kan se ut på lite olika sätt beroende på vilken typ av golv det gäller. Det kan vara fördelaktigt att känna till hur du kan rengöra golv på olika sätt då olika golv kräver olika typer av behandling. Det finns alltså inte ett rätt sätt för alla golv. På den här sidan presenterar vi olika typer av golvrengöring. Du kan alltså läsa dig till hur du på bästa sättet rengör golvet hemma. Anledningen till att rengöring av golv är viktigt är för både renligheten och för att golvet ska hålla sig fint så länge som möjligt.

Det kan vara bra att ha i åtanke för de allra flesta golven att de behöver torrmoppas eller dammsugas åtminstone en gång i veckan för ett bra underhåll av ditt golv. Det är även bra att vara snabb med att torka upp en fläck på golvet så snart som den hamnat där för att få bort den. Det kan dock vara svårt att veta vilken typ av rengöring och underhåll som är för just ditt golv, och därför har vi samlat information om några av de vanligaste golven och tips på hur man bör städa dem.

KAKEL OCH KLINKER

Kakel-och klinkergolv är ett slitstarkt material och har en hård yta, som kräver därför inte särskilt mycket underhåll. Kakel-och klinkergolv tål vatten vilket är anledningen till att i många hushåll används materialet i kök och badrum. Trots att golvet är tåligt innebär det inte att det inte behöver göras rent till och från. Nedan finns några instruktioner som du kan ta hjälp av om du har kakel och klinkers hemma som behöver rengöras.

 • Torrmoppa golvet för att få bort lös smuts och andra partiklar. Detta kan vara bra att göra minst en gång i veckan.
 • Om du önskar att rengöra på djupet kan du fukta en mikrofibermopp med varmt vatten och sedan använda ett neutralt rengöringsmedel. Efter det kan du skölja av golvet genom att moppa med rent vatten.
 • Det kan vara bra att ha i åtanke, att undvika att använda någon form av såplösning när du ska rengöra kakel eller klinker. Eftersom resultatet kan bli att detta lägger sig som en fet beläggning. Detta kan i sin tur resultera i att smuts får ännu bättre fäste.
 • Det kan behövas olika rengöringsmedel och olika mycket beroende vart ditt kakel och klinkers finns. Om du ska rengöra golvet i badrummet exempelvis behöver rengöringsmedlet kunna lösa kalkavlagringar. I köket å andra sidan behövs alkaliskt rengöringsmedel som kan lösa fett.

LAMINATGOLV

Materialet hos laminatgolv är olika, vilka har blivit sammanpressade och sedan byggt i olika skikt. Rent visuellt liknar laminatgolvet ett riktigt trägolv. Laminatgolv är ett väldigt tåligt samt slitstarkt material. Det kan dock vara bra att veta hur du rengör och underhåller laminatgolvet på bästa sätt. Nedan kan ni läsa er till lite instruktioner beträffande just rengöring och underhållning av ditt laminatgolv.

 • Beträffande daglig rengöring räcker det med att sopa eller dammsuga.
 •  Trots att golvet är slitstarkt och tåligt kan det vara att försöka att använda så lite vatten som möjligt.
 • Det räcker med att använda en fuktig mikrofibermopp för att moppa bort smuts och fotspår.
 • Om du behöver få bort grövre smuts kan du behöva rengöringsmedel, och då är det rekommenderat att använda ett tvålbaserat medel som inte innehåller oljor eller vax.
 • Precis som annat golv är det viktigt att försöka få bort fläckar så snabbt som möjligt!

STENGOLV

Stengolv är relativt tåligt men också ett hårt material. Det är därför lättstädat. Stengolv är för övrigt ett poröst och sugande material. Det innebär att det kan få fläckar av bland annat fett och även skador av syror och salter. Det finns olika typer av stensorter med olika egenskaper. Dessa är bland annat, silikat stenar, sura stenarter, såsom granit och skiffer. Sedan finns det även karbonat stenar, basiska stenarter, såsom marmor och kalksten. Nedan får du förslag på hur du kan behandla ditt stengolv.

 • Vad gäller enklare smuts går det bra att torrmoppa eller dammsuga.
 • Det går även bra att använda vatten men i sådana fall med måtta och inte allt för ofta.
 • Vid grövre smuts kan det vara fördelaktigt att använda rengöringsmedel. Då kan du använda såp- eller tvållösning utan tillsatser. Ha dock i åtanke att inte använda för mycket rengöringsmedel. Annars kan detta göra ytan matt och flammig. Vid andra rengöringsmedel kan stenens porer täppas igen, vilket i längden kan förstöra stenen.
 • Vid en hårdare smuts kan man även behöva köra med kombimaskiner med rondeller som är anpassade för stengolv.

VINYLGOLV

Det är även vanligt att ha vinyl- och plastgolv. Det är dock inte helt lätt att veta hur man behandlar det på bästa sätt. Dessa typer av golv är dock lite tåligare och inte lika känsliga. Vanligt är även att de har ett genomskinligt skyddande ytskikt som ska göra golvet lite mer tåligt. Det är dock ändå viktigt, precis som med annat golv att man är försiktig med vissa rengöringsmedel. Läs nedan om hur du kan behandla och rengöra golvet på bästa sättet.

 • När det gäller daglig städning kan det räcka med dammsugning eller torrmoppning.
 • Vid en mer grundlig rengöring kan det vara bra att använda en mikrofibermopp med ett rengöringsmedel.
 • Efter att du har moppat klart är det viktigt att eftertorka golvet med rent för att undvika att det finns rester kvar av rengöringsmedlet.

TRÄGOLV

Trägolv finns det många olika typer av. Vad gäller oljade trägolv kan det vara bra att torr- eller fuktmoppa med en mikrofibermopp. Vi rekommenderar att undvika att använd de klassiska svabb eller minisvabb garnen på trägolv då dessa släpper ifrån sig mycket vatten. Använd trä-såpa eller golvsåpa som är avsett för trägolv, för bästa resultat. Läs på nedan om instruktioner för hur du bäst tar hand om ditt golv.

 • Torrmoppa eller dammsuga är bra för den dagliga städningen. Detta kan du göra ett par gånger i veckan för att få bort smuts och damm.
 • Det kan vara bra att undvika vatten så mycket som det går. Använd en fuktig mikrofibermopp. Den tar enkelt bort både fläckar och smuts och skadar inte golvet.
 • Det är dock oundvikligt att behöva göra en djupare rengöring och då kan du behöva använda rengöringsmedel. Det är viktigt att veta om golvet är lackat trägolv eller oljat trägolv för att undvika att golvet blir förstört. Slutligen, obehandlade trägolv är även mer känsliga för vatten.

PARKETTGOLV

Parkettgolv förekommer också i de svenska hemmen. Golvet är i trä och vanligen från kanadensisk lönn eller annan typ av ädelträ och är därför extra känsligt för fukt. Vi på Todays Move rekommenderar att du torr städar dessa golv, hellre än att våttorka dem. Du kan exempelvis dammsuga och torrmoppa regelbundet. Sedan kan du komplettera med en fuktig trasa ibland. Se då till att den är väl urvriden. Du vet att du har rätt mängd vatten om golvet torkar inom en minut. Du kan se nedan hur du bör gå till väga exakt.

 • Underhållsbehandla ditt oljade parkettgolv direkt efter läggning, därefter en gång per år.
 • Både oljade och lackade golv kan fräschas upp när golvet börjar kännas svårstädat eller fått en repad eller nedmattad yta.
 • Vardaglig städning kan göras med torrstädning.
 • När du väl behöver göra rent golvet mer ingående kan du använda en fuktig trasa.
 • Se till att få bort fläckar i samma stund som de har spillts för att få bort dem.