Rengöra grill

Som svenskar, längtar vi till grillsäsongen. Det är en härlig känsla att grilla efter en lång vinter. Det är dock viktigt att göra rent grillen efter att den har använts för att du sedan ska kunna uppnå bästa matlagningen vid nästa tillfälle du grillar. Det gör du inte om det finns kvar matrester på grillgallret exempelvis. Dessutom blir livslängden för grillen kortare om den inte rengörs ordentligt. Hur rengör man grillen hemma? Det finns ett par saker att ha i åtanke när du gör rent en grill. Det finns dessutom lite knep som underlättar processen för dig. På den här sidan redogör vi för hur man rengör en grill och vad du behöver tänka på under processen. Det är viktigt att faktiskt göra rent sin grill efter man har använt den, just för att vi tillagar mat på den. Det är därför viktigt att den är hygienisk, för att det inte ska bildas några bakterier eller matavlagringar.

RENGÖRA GRILL- DETTA BEHÖVER DU VETA

Under sommaren är det grillsäsong och då är det väsentligt att känna till hur du rengör din grill på bästa sätt. Eftersom det grillas ofta behöver man också göra rent grillen ofta. Olika delar av grillen behöver förstås olika mycket uppmärksamhet. Några delar behöver skötas om med jämna mellanrum. Viktigast är dock rengöring av grillgallret, där maten ligger. Det är dock också viktigt att även göra rent insidan av grillen samt utsidan av den till och från. Den kan behöva skrubbas. Alla grillar är dock olika och kräver olika mycket uppmärksamhet. En del är nästintill självrengörande medan andra kräver mer frekvent underhåll. Oavsett vilken grill du har är det viktigt att ha regelbundet underhåll av den för att uppnå bästa resultat under grillningen.

RENGÖRA GRILLGALLER

Den mest nödvändiga delen att göra rent på grillen är naturligtvis grillgallret, där maten placeras och grillas. Det är just därför det snabbt blir smutsigt. Det går att rengöra gallret på olika sätt, beroende på hur mycket matrester som finns kvar. Smidigast är att använda en grillborste. Du kan exempelvis tända i gång grillen och låta gallret bli rejält hett och sedan skrapa bort de förkolnade resterna. Med denna regelbundna rengöring kan du vänta med den tuffare rengöringen lite. Om du däremot behöver göra en mer ingående rengöring kan du börja med att smörja gallret med såpa-blandat vatten. Sedan kan du sätta in det i ugnen på 100 grader och låta det värmas upp en stund innan du tar ut det. Efter att det har svalnat kan du enkelt skrubba bort resterna med en vanlig tvättsvamp.

HUSMORSKNEP VID RENGÖRING AV GRILLGALLER

Det kan vara så att grillborsten inte alltid får bort smutsen, och om du vill undvika kemikalier vid rengöring av gallret kan du prova ett annat knep, något vi kallar för ett typiskt husmorsknep. Detta går ut på att du i stället börjar med att strö över rikligt med bakpulver på gallret. Sedan lägger du grillgallret i en djupare form. Addera några matskedar ättika och fyll på med vatten. Sedan kan du låta detta stå mellan 30–60 minuter. Efteråt kan du mosa ihop en bit aluminiumfolie till en boll och sedan skarpa rent gallret. Detta är skonsamt och utan kemikalier! Det gäller att vara lite kreativ.

RENGÖRA GRILL INVÄNDIGT

Det är inte ofta som du behöver göra rent kolgrillen, det räcker med att tömma den från aska. Om du däremot vill göra rent invändigt kan detta göras med hjälp av vanlig såpa, ljummet vatten och en tvättsvamp. Det är viktigt att torka bort såpan efteråt så att det inte kommer fukt eller kemikalier som stannar kvar när du sätter på locket. Vad gäller en gasolgrill däremot, behövs det emellanåt en något mer rejäl skrubbning. Det kan vara förmånligt att göra detta innan säsongsdebuten eller när det är dags att ställa undan grillen för året. Förutom gallret är det även viktigt att rengöra grillens lock, och baljan som samlar upp matrester. Det kan vara fördelaktigt att använda lösningsmedel, en kökssvamp, och varmt vatten för att skrubba bort smutsen. Vid grövre smuts och matrester kan det dock vara svårare då det sitter hårdare och då kan du använda en grillskrapa.

RENGÖRA GRILL UTVÄNDIGT

Det är också viktigt att grillens utsida blir rengjord så att den ser och känns fräsch. Upplevelsen av grillad mat blir då även bättre. Det behövs dock inte ske en rengöring fullt så ofta. Vanligtvis räcker det med vanligt rengöringsmedel för plastytor. Det kan också vara bra att använda rengöringsmedel för rostfritt stål för att skydda mot ytrost. Slutligen kan det också vara smart att använda ett överdrag när du inte använder grillen så att den skyddas och på så vis kan du även förlänga hållbarheten.

AVFETTNING

I och med att grillen utsätts för höga temperaturer och mycket fett, är det också nödvändigt att utgöra en avfettning med jämna mellanrum. Det kan du göra enkelt med avfettningsmedel. Detta kan även användas på alla grillens ytor vilket är smidigt. Om du vill ha ett bättre resultat kan du låta lösningen ligga i ett par minuter innan du torkar av. Detta behöver du inte göra allt för ofta men vid behov. Det är viktigt med avfettning precis som andra delarna av rengöring av grill för att det ska kännas aptitligt att grilla mat på grillen samt för att undvika batterier eller annat.