Rengöra kakelfogar

Att smuts och kalk fäster sig i kakelfogarna är ingenting nytt för alla som äger ett kaklat badrum.

RENGÖRA KAKELFOGAR FRÅN SMUTS ENKELT

Du kan ofta enkelt rengöra dina kakelfogar med vanligt allrengöringsmedel såsom såpa då det effektivt tar bort smuts och alger som byggs upp mellan ditt kakel i badrummet eller köket. Det kan däremot vara lite knepigare att rengöra kakelfogar från kalk än från vanligt smuts. 

RENGÖRA KAKELFOGAR FRÅN KALK

Kalk är inte som fett och smuts i och med att det krävs en surare rengöringslösning för att få bukt på det. Man lär sig att lika löser lika i kemin och det innebär att kalk som är surare i PH värde kräver ett surare PH lösningsmedel för att det ska bli rent. 

SÅ RENGÖR DU KALK FRÅN KAKELFOGAR!

1. BLANDA BIKARBONAT OCH VATTEN TILL EN PASTA

Blanda bikarbonat och vatten till en tjockare pasta, använd ungefär 75% bakpulver eller bikarbonat och 25% vatten i lösningen. 3:1 förhållande.

2. APPLICERA PASTAN PÅ KAKELFOGARNA SOM DU VILL RENGÖRA

Lägg blandningen på kakelfogarna som du vill rengöra och låt den bubblande lösningen ligga där och arbeta loss kalken. Låt det ligga på i 30 minuter.

3. LÅT BLANDNINGEN VERKA I 30 MINUTER

När du låtit blandningen verka i 30 minuter bör det mesta av kalkavlagringarna vara upplösta.

4. SKÖLJ MED VARMT VATTEN OCH SKRUBBA RENT

Skölj nu av kakelfogarna med varmt vatten och se hur kalkavlagringarna avlägsnas, om det finns kvar kalk så kan du skrubba bort det sista då det har lösts upp så pass mycket att du bör enkelt kunna få bort det genom att borsta ur kakelfogarna. Detta görs bäst med en tandborste som når in mellan kaklet på ett bra sätt.

Lycka till med din rengöring av kakelfogar!

Läs även mer om att rengöra badrum här!