Så rengör du din Mikrovågsugn

Det är viktigt att du rengör din mikrovågsugn åtminstone veckovis så att inga bakterier eller dålig lukt kommer från den.

SÅ STÄDAR DU DIN MIKROVÅGSUGN MED VATTEN

Ett enkelt och miljövänligt sätt att städa en mikrovågsugn med vatten fungerar bra om din mikro inte är alltför nedsmutsad, krävs det rejälare rengöring av mikrovågsugnen har du ett annat alternativ under detta.

Så gör du:

Ställ in en skål med vatten i mikron och slå på den i 30 sekunder, detta gör att vattnet blir till ånga och löser upp stänk och matrester. Torka sedan bort smutsen enkelt med en trasa. Vill du få en fräsch doft kan du lägga några citronskivor i vattenskålen eller tillsätta några droppar citron koncentrat. 

RENGÖRA MIKRO GRUNDLIGT

För en grundligare rengöring kan det krävas mer än bara vattenånga och då tipsar vi om att du helt enkelt blandar lite vatten och såpa eller diskmedel i en lösning som du sedan penslar på det starkare fläckarna med en trasa eller för hand.

Du kan antingen gnugga bort smutset men för en enklare process kan du istället låta det ligga på fläckarna i några minuter och sedan torka bort det enklare när smutset har lösts upp. Har du en roterande disk i botten på din mikro bör du ta ut den och diska rent med diskmedel.  

Är fläckarna riktigt tuffa så kan du istället blanda vatten och bikarbonat och pensla på och låta sitta en stund och sedan torka bort när fläckarna har ätsats upp lite mer. Detta kan dock leda till att du behöver torka ur mikron några gånger för att få bort bikarbonatet efteråt. 

HÅLLA MIKRON REN EFTER RENGÖRING

Det bästa sättet att hålla sin mikro ren efter städning är att använda lock när du ska mikra din mat, detta besparar mikrovågsugnen fläckar från matstänk som kokar upp under uppvärmning. Det är även mycket enklare att torka rent din mikrovågsugn när du precis har använt den än att låta smutset sätta sig, så ser du att en fläck har bildats av mat stänk efter du har använt din mikro så torka av det enkelt direkt med en fuktig trasa.